top of page

Group

Public·32 members
Abram Terentyev
Abram Terentyev

Panama Felirat MagyarSzámos egyházmegyéből, köztük a Miskolci Egyházmegyéből is utaztak fiatalok a Ferencváros TC Elek Gyula Sportarénájában megrendezésre kerülő Panama-napra, azaz az ifjúsági világtalálkozó (IVT) magyarországi kísérőrendezvényére szombaton. Néhányan önkéntesként is segítették a rendezvény lebonyolítását egyházmegyénkből, Fedor Péter ifjúsági referens atya kíséretében.
Panama felirat magyarA másnapi függetlenség napjára készülve a város a panama kalapok mellett a kék-fehér csillagos nemzeti zászlókba és karácsonyváró fényekbe öltözött. A Feliz Navidad dalocska errefelé a Last Christmas (RIP George Michael). Szólt mindenhonnan, és hangulatfokozóként egy tetőcsomagtartón fuvarozott fenyőfa is elsuhant. Ámultunk honnan szereztek fenyőt 30 fokban, később kiderült, hogy tuját láttunk, ami itt a fő fenyőpótlék.


Másik két panamai napunk az út utolsó 2 napjára esett. A híres-hírhedt 77 km-es vízi út a Panama földnyelvet kettévágva köti össze az Atlanti- és a Csendes Óceánt. Első blikkre egy csatornát nem rohannék megnézni, de a Panama-csatornát valóban érdemes szemrevételezni.


Az Amerikai Mérnökök Szövetsége által a világ 7 mérnöki csodája közé sorolt csatorna kétségtelenül az emberiség egyik legnagyobb és legnehezebben létrehozott vállalkozása. Nem ment könnyen. Az építést a francia Ferdinand de Lesspes, a Suez csatorna építője kezdte 1880-ban, de hamar kiderült, hogy a trópusi őserdőben nem lehet ugyanazt a technikát alkalmazni mint a sivatagban. Érdekes adat, hogy az építkezésen nem elsősorban az akkor még Kolumbiához tartozó panamaiak dolgoztak, hanem főleg a környékbeli karibi országokból, Jamaikáról, Haitiről, Barbadosról érkező kétkezi munkások tömegei. Több tízezeren haltak meg trópusi betegségek, malária, sárgaláz miatt. A magas halálozási arány és a mérnöki nehézségek mellé pénzügyi krach is jött. 1889-ben a francia társaság csődöt jelentett, melynek következtében a francia kormányig elérő hatalmas korrupciós botrány megszülte a nálunk is használt panamázás fogalmát. Az építkezés 120millió dolláros költsége akkor már majd a duplájánál tartott.


A buszozás külön élmény volt. A Panamai helyi buszok közül sok leharcolt amerikai iskolabusz, de külső képregény freskókkal olyan bőven ellátva, hogy versenyre kelhetnek az indiai teherautó dekorációkkal is. A dugig megtelt, alaposan ki panama-zászlózott buszon nagyon kedvesek voltak az emberek, egy nő még jobban összehúzódott, és invitált, hogy üljek le, egy bácsival beszélgetve meg közös nevezőként kikötöttünk Papp Lászlónál.


A madárfajták ismerete nélkül is nagyon élveztük a tollasok látványvadászatát, és legalább annyira a hangjaikat. Pár aguti is átcsalingázott előttünk, és egy white-nosed coati-t is láttunk (sajnos nem tudom a magyar megnevezését, ha valaki tudja írja meg! Köszi :-). Az egészben a legszebbb az esőerdő bujálkodó lüktetése volt, egy mély moraj, amiből ki-kicsapongtak a sikítások, rikoltások, ordítozások, csipegések, makogások, turbékolások. Mintha egy zenekar gyakorolt volna.


A hazaindulás előtti utolsó napon szívesen süttettük volna végre a hasunkat egy beachen, de számításunkat keresztbehúzta a továbbra is kitartóan borult ég, néha eleredő meleg esővel. Így végül nem mentünk a panamaiak kedvenc városi beach-ére, a hajóval elérhető Isla Tabogára. Ha már a napelemeket nem tölthettük, akkor még egy dózis nagy zöldségre vágytunk. Egy rövid uberezéssel ellátogattunk Panama City tüdejébe, a városba jókora darabon befolyó Metropolitan Parkba (2 USD/fő). A Tití Monkey Trail séta útvonal tetején levő mirador-ról, azaz kilátóról van a killer view a városra. Egy fotóba komponálható a smaragdzöld és a betonszürke dzsungel, amint a ragyogó esőerdőből kikandikál a felhőkarcoló hadsereg. A park kilátójától a Panama-csatorna is látható.


A Metropolitan Parkból egy eltévedő Uber sofőrnek köszönhetően alkalmunk volt némi panamavárosi dzsumbujt is látni. Érezhető volt a kissé megváltozott hangulat a méretes sör reklámokkal borított szakadt lakótelepi házak között. A sofőr rám is szólt, hogy húzzam fel az ablakot mert ez veszélyes környék. A Casco Viejo szélén található népszerű Mercado de Mariscos-on, azaz a halpiacon költöttük el az ebédünket helyiekkel és turistákkal osztozva a méretes szabadtéri placcon. Szuper friss minden, és a vaskos éttermi árakhoz képest már 2-3 USD-ért adnak ceviche-t. Ebéd után a felhőkarcoló háttérrel az öbölben rakodó halászhajók, és a hajók között sürgölődő rengeteg pelikán látványa nyűgözött le minket.


Panama City szuper futóterep, az utolsó napon futóruhában indultam esőerdőt és várost nézni. A halpiac után még pont volt időnk a Casco Viejoból már kipécézett Amador Causeway és rajta a Biomuseo meglátogatására. A csatorna csendes óceáni bejáratától futó 2 km hosszú, pálmafákkal szegélyezett mesterséges sétány 4 mini szigetet köt össze a szárazfölddel. A pompás Panama City skyline panoráma népszerű a futók, sétálók, bicajosok körében. Óriás betűkből kirakott színes Panama felirat is van, a háttér felhőkarcolókkal tökéletes fotószpot. A sátány végén levő yacht kikötő bárja is népszerű koktél- és szelfizőhely. Én egy licsis koktéllal frissítettem. A Causeway elején levő girbe-gurba színes épület, a Biomuseo már a Casco Viejoból is látható. Ha találgatnom kellett volna az elkövetőt, Frank Gehry-t biztosan mondtam volna. A bilbaoi Guggenheim Múzeum és a párizsi Louis Vuitton Alapítvány világszerte híres tervezőjének egyenes vonalakat kerülő épülete felüdülés a zordon kocka- és üveg épületek tömegében. A külcsín mellett a belbecs is érdekes, multimédiás fesztiválban tárul elénk Panama biodiverzitása.


Egyes műsorokhoz és filmekhez több hang- és feliratnyelv is elérhető. A zárt feliratok jelenleg csak angol nyelven állnak rendelkezésre. Más nyelvű címek kereséséhez segítséget nyújt a Hogyan változtathatom meg a nyelvet? című fejezet.


A felirat stílusának megváltoztatásához lépj az iOS-készüléked kezdőképernyőjére, majd a Beállítások > Hozzáférhetőség > Feliratok & Feliratozás > Stílus pontra. További információért lásd: Feliratozás és zárt feliratozás az iOS rendszerben.


A Hang és felirat gomb nem kapcsolja ki-be a macOS Rendszerbeállításokban beállított zárt feliratokat. A Mac rendszerbeállításaiban beállított zárt feliratok kikapcsolásához tedd a következőket:


A zárt feliratok stílusának megváltoztatásához válaszd a profilod ikonját (bal felső sarokban), majd válaszd a Zárt feliratozás lehetőséget. Itt állíthatod be a feliratozás betűtípusát, színét, méretét és átlátszatlanságát.


A felirat stílusának megváltoztatásához az Apple TV-n lépj a kezdőképernyőre, majd a Beállítások > Hozzáférhetőség > Feliratok & Feliratozás > Stílus pontra. Itt állíthatod be a feliratozás betűtípusát, színét, méretét és átlátszatlanságát.


A felirat stílusának megváltoztatásához válaszd a Beállítások ikont , majd válaszd a Zárt feliratozás lehetőséget. Itt állíthatod be a feliratozás betűtípusát, színét, méretét és átlátszatlanságát.


Ha a fenti zárt feliratozási lépések nem működnek, változtasd meg a Samsung TV-n a zárt feliratozás beállítását. Ehhez menj a Beállítások > Általános > Hozzáférhetőség > Feliratbeállítások pontba vagy próbáld meg megnyomni a CC gombot a távirányítón (a beállítások és a távirányítók TV-modelltől függően változnak).


A felirat stílusának megváltoztatásához válaszd a Beállítások ikont , majd válaszd a Zárt feliratozás lehetőséget. Itt állíthatod be a zárt feliratok betűtípusát, színét, méretét és átlátszatlanságát.


Reggel indulás előtt. Ez a szállás amúgy egy külön kategóriába tartozik itt. Az olcsó, helyiek által vezetett, turisták számára ismeretlen, hotel-feliratot nem használó szállásokat csak kérdezősködés útján lehet megtalálni. Szeretjük az ilyet, mert egyrészt olcsóbb és a színvonala nekünk tökéletesen megfelel, illetve tuti olyan családnak megy a pénzünk, akinek jobban kellhet, mint egy ismert hotel tulajdonosának. Így gondolkodunk, reméljük, helyesen.


Állítólag 20 millió eurót tartott egy panamai bankszámlán Eva Kaili, az Európai Parlament volt baloldali alelnöke, aki egyébként hetek óta letartóztatásban volt egy korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. A panamai szál kapcsán a görög hatóságok már vizsgálódnak.


A görög hatóságok információkat kértek Panamától a jelenleg Brüsszelben letartóztatásban lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történő esetleges katari pénzátutalásokról - írta a Politico. A görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Charalampos Vourliotis sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak, amelyben tájékoztatást kért arról, hogy a hatóság tisztviselői szerint mintegy 20 millió euró értékű átutalások érkeztek-e Katarból olyan számlákra, amelyeket Kaili vagy családtagjai nyithattak. 041b061a72


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

bottom of page